..

Care este diferența dintre anvelopele de vară și cele de iarnă?

Pentru mulți oameni, în special pentru cei care locuiesc în țări cu vreme schimb[toare, e obligatorie procurarea a 2 seturi de anvelope - unul pentru vară și unul pentru iarnă. Dar care este diferența dintre anvelopele de vară și cele de iarnă?

Anvelope de iarnă

Există trei diferențe fundamentale între anvelopele de vară și cele de iarnă: structura lor, compoziția cauciucului și modelul benzii de rulare.

Anvelopele de iarnă au un conținut mai mare de cauciuc natural, ceea ce le menține suplețea în condiții de frig. Cu cât este mai moale, cu atât anvelopa este mai capabilă să adereze la suprafața drumului, îmbunătățind manevrabilitatea. Spre deosebire de anvelopele de vară, care se înăspresc rapid la temperaturi scăzute, anvelopele de iarnă funcționează cel mai bine la temperaturi sub +7 grade C.

Anvelopele de iarnă au, de asemenea, mii de caneluri mici (cunoscute sub numele de lameluri) în blocurile benzii de rulare, care sunt folosite pentru a dispersa apa și a preveni aquaplanarea. Aceste caneluri penetrează zăpada, noroiul și gheața, asigurând o aderență optimă la drum.

Anvelopele de iarna au un profil adânc al benzii de rulare. Acest lucru oferă o cavitate pentru zăpadă. În mod ciudat, nimic nu se prinde mai bine de zăpadă decât zăpada, iar zăpada compactată intensifică efectul de aderență, adăugând tracțiune pentru a împinge vehiculul înainte pe drumurile înzăpezite și înghețate.

Anvelope de vară

Anvelopele de vară oferă performanțe mai bune în lunile mai calde. Acestea au o compoziție relativ dură care se înmoaie la temperaturi mai blânde pentru a se putea adapta atât la drumurile uscate, cât și la cele umede.

Anvelopele de vară au mai puține șanțuri decât cele de iarnă, dar au bare de rulare special concepute pentru a reduce la minimum acvaplanarea. Acestea oferă mai multă aderență atât longitudinal cât și lateral la temperaturi ridicate. asigurând multă aderență pe drumuri umede și uscate.

Deși anvelopele de vară se pot descurca în majoritatea condițiilor meteorologice, acestea nu sunt potrivite pentru climatele mai dure și mai reci. Acestea au o compoziție de cauciuc mai dură, cu mai puțin cauciuc natural decât anvelopele de iarnă, iar acesta începe să se întărească și poate deveni fragil sub +7 grade C. Acestea sunt însă proiectate să se adapteze la temperaturi mai ridicate fără a se înmuia. Acest lucru înseamnă că anvelopele de vară au o frecare mai mică și, prin urmare, sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

Anvelopele de vară tind să aibă un model simplu al benzii de rulare în formă de bloc, oferind o amprentă mare cu drumul. Acest lucru asigură o manevrabilitate excelentă și au un impact masiv asupra distanței de frânare.

Noutăți asemanatoare

14.06.2024
Centrul Auto Renault al companiei DAAC Hermes este bucuros să anunțe deschiderea comenzilor ai noului model 100% electric Renault 5! Un design unic și emoționant. Culori de inspirație po...
13.06.2024
Cea mai bună ofertă pentru tine. De la 49 800 €, cu extra-dotări incluse în preț. Comandă acum XC60 Dark Edition, primul din clasa sa, cu sisteme unice Volvo. Alege-ți acum versiunea pref...
10.06.2024
Compania GEELY s-a dezvoltat rapid în ultimii ani în ceea ce privește inovația și tehnologia autoturismelor sale, neuitând însă de designul modern al caroseriei. Recent, compan...
06.06.2024
Acestea urmează să debuteze în Galaxy E5. GEELY, împreună cu Meizu, intenționează să revoluționeze sistemul audio auto. La sfârșitul lunii mai, Meizu, controlată de GEELY, a preze...
05.06.2024
Următorul nivel de performanță. Oricând ai nevoie. Testează optimizarea software Polestar Engineered și bucură-te de o experiență de condus mai rapidă, mai intuitivă, mai precisă și mai controla...